Monday, January 31, 2011

KT-TM....TM-KT


olla..olla...yuhuu...
comosta?...hope all of u bien...
sy baru sembuh dr kepenatan...skang da fresh...selepas tdo xingat dr jam 9 semalam...
driving hmpir 9jam...
mmg mencabar fizikal dan mental...
kaki cramp...mata kena celik selalu...xleh lyn mengantuk...
situasi mencabar sgt2 dialu-alukan apabila berjalan jauh...
ianya bagi membangkitkan perasaan berdebar2...bg mengelak rase bosan atau mengantuk..
apakah situasi yg mampu buat sy saya rase best mase memandu
1) racing...jgn bagi sape2 potong anda...kalau org potong buat2 menangis...biar mama yang duk kat belakang cubit kuat2...cnfirm segar mata
2) hujan lebat...jadi kita akan sentiasa waspada
3) racing dlm hujan lagi best...
4) target mane2 kete yang jauh hmpir 200 meter utk dipotong...kejar smpai dpt...baru la mata tercelik luas je...tercarik2 mana kete tue...
5) kalau ada roadblock...mmg saya akan cuak..lntas mata akan automatik jadi segar...tmbah2 jpj suka tahan aku...uwaaa...mula la bila mintak lesen bg kad pengenalan...tp nak bersyukur ni..sebab kali ni...for the first time...xkena tahan polis..xkenan saman dan sebagainya...pengalaman dgn polis mmg banyak...kena kejar dgn polis pun penah..sebab langgar lampu merah...mase tue dekat Dungun...rase mcm hampeh je...da nak smpai pun...ingat hari tue bersih dari saman...tup tup kena jugak...
hehe...semalam jgn ingat ko selamat wahai miss kinakira..semalam bwk punya la laju...rasenya speed track xkan terlepas kot...sebab amaran speed track tue aku buat xnmpak je....kalau dpt surat nnti...yela tue.
4) dan yang paling best..kalau smbil memandu...ternmpak mazda series atau Audi series...mmg sy akan segar...I luv Mazda..I luv Audi...
.......
perjalanan dari kt- tnjong malim
tnjong malim- kt
 mmg jauh...
sy da menempuhinya hampir 4 tahun...
dan dlm 4 tahun itu...yang peliknya...xpenah saya rase jarak tue semakin dekat...
rase sama je..jauh tang tue jugak...
yela...biasa org ckp..lame2 nnti rase dekat la..
no..no...x...
saya rase sama saje...
dari pemandangan indah tepi pantai...iaitu dari kuala terengganu to kemaman...
atau pemandangan sepi dan suram iaitu jalan kelapa sawit tp boleh save sejam iaitu jalan jabor...
hingga ke lebuh raya LPT...
kemudian mendaki genting highlands
sehingga la turun ke batang kali...
jalan lagi hmpir 30 minit...
baru smpai bumi TM...
welcome2...
wahai org kampung sekalian....jambatan baru da siap...jalan da lebar jadi 4 lines...
sekejap je tggal...da tunjuk kemajuan..bagus2....
...........
apa yang best..sy boleh jupe anak2 buah..
sy smpai hari jumaat...so dy org semua g school...jadi ape lagi...sy pegi kutip semua...
cikgu2 dia ckp.."wah...lame xnmpak miena...miena pegi mana?...ke dtg nak menjemput
 (nak bagi kad kawen ke)?"...hehe
banyak betul soalan...suka betul menyakat cikgu2 ni..dy org ni baik...kalau jupe mana2 kat pekan...dr jauh da lambai da...dan kalau sy pegi lepak2 dekat taska budak2 ni...kt org mesti borak lama2...ckp pasal budak2 ni la...anak2 buah sy femes dekat taska ni...rata2 mak ayah kenal...terutamanya fatir..sebabnya? sy tau kenapa...sebab fatir ni kelakar...kamu jupe dia..baru kamu tahu...kite org selalu pecah perut bila dia ada...
..............
keesokannya sy gerak ke kl...
sy decide nak naik bus je...mls nak drive..takut jem cmpur sesat...
yang kelakarnya...mase nak hntar pegi bus station..budak2 ni semua nak ikut...
so ikut la..miena duk depan...
 anak2 semua duk belakang...
anak2 semua ada empat ye...
bila kete gerak je...
bayangkan semua gerak nak duk depan..nak duk ng miena...
bayangkan 4 org atas riba saya nie...
belakang kosong..
kak wa nak bwk kete pun da susah...
smpai dia ckp..."kalau aku tau mcm ni..baik aku beli kete sport yg ada 2 seat je"..
hahaha
so solutionnya...punca utama iaitu miena...pindah belakang...
jadi semua pindah belakang...
hahaha..kamu ini...

......jadi ini la hasilnya......


ini kakak sarah....mulut dia ni...ya Allah...rase mcm nak cubit2 je...semua benda pndai bagi pendapat...kadang2 kita yg tua ni rasa mcm terpukul je...haha

 ini caff iskandar..manja kededek...xleh tgk miena layan org lain lebih sket...jeles...hahaha


ini fatir..hidup ni sunyi tnpa dia...kalau dia ada..kite akan sentiasa gelak smbil tergolek2...
si pelat yg suka bercakap dan menyanyi...
bila pggil tok...jd entot
bila sakit hati sebab kita suka cubit2 mulut dia..
dia akan ckp.."ee...miena gemuk.."
bila nyanyi lagu negaraku kan...
sampai rangkap "raja kita selamat bertahta" tue kan..
dia nyanyi mcm ni...
" gajah entot selamat bertahta"..
sekian..
ampun tuanku...



ini syifa...pemalu tapi mahu.....best peluk dia..sebab dia muk2 bum2 mcm teddy bear...


gamat nak pecah cermin kete...lol


bila si anak da pndai amek gmbar...
si ibu gembira...
sebab si ibu boleh melepaskan kedua2 belah tangan...
xperlu sendiri tangkap lagi...
hahaha
itu la serba sedikit cerita anak2 dan ibu...

ada satu kisah yang masih terawang2 di fikiran...
selepas berjumpe dgn Dr Rohaila jumaat yg lalu...dia ada bgtau satu cerita pada sy..dia suh sy cbe carik seseorg smpai dapat.. saya harap...kes itu akan selesai...dan tiada sesiapa akan di gantung pengajian..
...satu kisah yg sgt mengejutkan...
membuat bulu romaku meremang satu badan

psst : abe k...semoga baik2 sahaja di sana...jauhi tempat rusuhan..teruskan berkurung sahaja..jangan pergi tmpat awam..bak kata mama...jgn masuk cmpur urusan negara orang...agak membimbangkan keadaan di mesir skang ni..semua line internet dan telefon dicut kpd akses luar...semoga abe k dan semua rakyat malaysia di sana dalam keadaan baik2  shj...amin.

anak-anak semua ada kat umah skang...balik kampung sempena raya cina...jom anak2...kita jalan2...hup hup hoorayy...hanya menunggu aisyah farhanah utk cukupkan korum..aisyah balik umah tok ma x cuti ni?

.......


mood : jom kemas barang..jom kemas umah.


Tuesday, January 25, 2011

funny.lol

today...sy buat kerja yang da lama terbengkalai...
yipee...yipeee
resume is on progress
smbil2 buat keje...tgn sy gatal tekan keyboard 
im google my name today..which is sakinatussyakirah...
i know it not glamour pun...tapi saje...nak tau keluar ape...
then i found something for me its FUNNY...
which is 
...here...

mula-mula tengok...im shock...gle x terkejut...tapi bila pikir2...iya2 dulu ada junior datang interview masa tue sem 6..nak jadikan sampel katanya....
so...ni la assignmentnya ye...
kuang asam cakap kak kina ada masalah emosi...
xtakut kene saman betul
nanti kalu aku pegi UPSI jupe budak ni...siap la...
HAHAHA
but seriously it funny...
lol

some of the fact that she wrote MEMANG MENGEJUTKAN...bila masa ntah dia jupa mama i...xpe nurul..kak kina paham...buat esemen memang mcm ni...banyak menggoreng...kalu xbuat pun cakap buat...kalu xde pun ckp ada...macam2...i pun macam tue sebab tue tau...hahaha..erm xpe la..lagipun mase nurul interview hari tue kak kina tengah lipat kain...jadi kurang fokus....lol~


kalau nurul tahu sy jumpe esemen dia ni...cnfirm dia malu...hahahaha


btw
.....kak nor..i miss u....


Monday, January 24, 2011

when tears drop

pity my brain now...
its so mess...
so many thing pushing me to think
and of course some of it is unnecessary
and yeah...
it make me cry today...
when it too many wish which i hope to fulfill
but it does not on plan...
big work with small pocket
it will never suit forever...
i want to bury all the promises
which sounds so sweet like  macaroons
mahu cessss kuat2 dlm hati...arghhhhhh
and PTPTN you are included..
damn u...u make everything stuck in the middle
i go for a shop so many time
but just to see it..without any goods or receipts
i do tired doing survey everything what should i buy..
which one is offer the best..
but at last when i go several times but I still could not buy it
it FRUSTRATED
the prob is...i feel old enough to gain or to request money from parents..
baba can i have some money to buy prepaid?
mama can i have some money to go to pasar malam to buy yong tau fu?...
mama, i want money...my cleanser is clean already...
tiredlah mintak duit...
tired
tiredd
the most needed thing right now is spec...
it tiring when u have to wake up very early in the morning to send ur baby to school...but u have to bersusah payah jolokkan mata with the lenses..
i have to face the same situations almost a month...
it feel unhealthy...seriously...
parents offer money...but i refused..
because i need them to spend it for more important thing which i really need it soon...so now for small thing as this..i have to be patient waiting for mambang like PTPTN...
its a LOAN oke...not a scholar...so plz dont make us waiting mcm xperlu bayar balik..huh...

and for beautiful with intelligence...
right now its just a dream...
maybe i wont have it when all the deal left the deal itself...
im talking about thing and it not refer to people
go away with the mistaken

and for someone i love...which i claim her as a sister...even we are not...which seems like hiding from me now..its really make me feel pain...so deep inside...what i do care much is we have blood relation...and i luv u so much...but i dont know why...it always have a distance between us...i try to make it closer...but yet...if it come from one side only..it will never work...
Dear Allah...only U know..how i feel now..about me and her...
hope the relation will not end macam tue sahaja...
if so...it super sadis.

.....one day in a very gloomy day.....
when my resume is not done yet
when i never open my buku persediaan mengajar 
when i never think about RPH
when i never stick on my mind how scared teaching is
when i never imagine when Dr Zahari come to observe me
when actually im not ready yet to teach..
when the content is EMPTY
when all this happen
i want to say something to me now...
PADAN MUKA...U ARE THE GREAT TIME WASTER.

p/s : from this moment i will be very busy...everything have to settle down in this couple 2 weeks.




Friday, January 21, 2011

entry utk raja kora nesephia ho gaya

salam pembuka bicara...
~LETS DIY~
taraaa...
bagi memenuhi permintaan kamu...
saya tujukan khas entry ini buat PUAN NABILAH...
sebenarnya agak segan mahu tunjuk semua pakaian yg saya jahit...
jadi
DISINI
saya cme tunjuk yg kurang berkedut eh...sebab yg lain2 saya malas nak menggosok...
....gagaggaga...
untuk cardigen ni...nothing special bout it..
yang special sket pun...sebab dia boleh customize...
jadi lengan dan bodynya xde la smpai ketat melekat di tubuh...


 ini rupa luarannya..saya buat satu butang je...biar bila kte pkai dia terbuka bentuk V....ingat hari tue kalau ade mase nak g sulam kt bhagian kanan dia...nak buat huruf S...tp xsempat.. tergesa2...nak pakai g Sabah...hehehe..


ini rupa bahagian dalam...saje nak bagi nampak cool sket...kte kasik lapik atau alas bahagian dalam tue dengan apa kain2 yang kite rase suka...for me...i choose cotton...



ini gambaran dari sisi....
sori sy kurang pasti dengan material utama cardigen ni...tapi yang pasti ia ala2 kain coat..


err...ini...gmbar bahagian dalam...posisi belakang...di bahagian lengan, sengaja tidak di alaskan dengan kain cotton sebab nnti akan jadi tebal...menampakkan diri agak gempal jika dilakukan demikian...sekian.


ini maxi dress yg ditambah dengan aksesori butang...pd pendapat saya sungguh comel kalau butang tersebut memenuhi divider hitam tue...kalau dijahit secara berselerak mesti comel n cool gler kan..tapi apakan daya...xsabar nak pakai punya pasal...




yang ini mini kurung...


yang ini pulak blouse....material : cotton

jadi apa yang paling penting bila kita nak DIY??...
INI ADALAH PERKARA YANG TERRRPENTINGGG...
iaitu POLA
xde ni...senget la baju..


pola ni sy dapat hasil daripada memujuk rayu tukang jahit feverete sy...jadi, dia telah buat pola yang betul2 ikut ukuran saya...hanya perlu potong kain mengikut pola ini...jadi apa sahaja baju yang ingin dihasilkan akan menjadi...


Dear my fren, Raja Nabilah...nnti kalau balik ganu...meh la umah aku...bawak kertas minyak, copy pola ni...aku ade pola mini kurung, blouse ng skirt...
ada pola2 ni semua...nak buat ape pun BOLEH!!
yeah...DIY is FUN~

pssstt : sedang menikmati tart telur yang paling sedap dalam dunia.

Thursday, January 20, 2011

my best moment


entry ini ada lagu tema
which is for the rest of my life by MZ

pada sy...our best moment should be our wedding day kan...
tp buat masa sekarang saya belum terarah ke arah situ...
masih mahu menyingle...
tp entry ini tbe2 wujud...sebab sy nak share satu gmbar...
gambar ni buat sy rasa mcm...bestnye gambar ni...
sy curik gmbar ni dari TAG di FB...beberapa minggu yg lalu...
seriously for me...this pic is very unique...


sepasang cincin untuk ikatan sepanjang hayat

menarik kan gambar ni...sgt comel benamkan cincin dlm buah seperti ini...setakat ni xpenah lagi tgk org buat sebegini...sebab tue bila tgk terus rase nak save..hee~
tapi hati2...epal kalau nak dikopek atau digigit mcm diatas akan lebam dalam tempoh yg singkat...jd mesti gambar da jadi xcntik...lagi satu mungkin akan dihurung oleh insect..mcm lalat atau semut..ngeh2...lagi satu ia mesti akan buat org ramai ckp..eee sape la yg gigit buah tue....hahaha.


ni adalah ciri2 gmbar yg paling sy suka...sy suka sesuatu yg memberi impact yg gelap...tp light pd main object...(ini label farizmuhazir)


2 gambar diatas itu adalah hasil air tangan orang yg sy x kenali...tp gambar di atas ini adalah hasil kreatif  RTWORKS photography which is hasil tangan my brother...hehe...da hampir setahun setengah abg sy jd PG...or photographer...gambar pun da makin mantap dan cantik...customer pun da dari merata2 tempat kat area pantai timur ni....disebabkan sy mmg suka gmbar yg ada impak gelap2 cmni...so sy pilih gambar ni dari byk2 gmbar...which is from farid awang photography creativity.
kepada sesiapa yg berminat utk mendapatkan hasil kreatif abg sy iaitu farid awang boleh hubungi di 
(xpasal2 aku promote abg aku pulak...tp xpe la drpd aku merapu meraban xtentu hala)
-
-
-
-
baiklah 
untuk itu
sekian
clap2
papai

psssttt : im going to KL soon to shop...for this CNY...mesti sale hebat dan mantap kan...huphup hooraayyy!!!!

Monday, January 17, 2011

tiada tajuk

yeay...yeay....
da 3 hari xbukak FACEBOOK...
berjaya kawal diri dan perasaan...
keep it...
x decide lagi bila nak berbuka ni...
hee~
elok2 bulan depan baru bukak...best jugak tue....

semalam sy menonton LA IKRA HA FIDDIN...
(tiada paksaan dalam Islam)
YA ALLAH MASYAALLAH...telemovie ni best gler...smpai skang terngiang2 lagi wajah Dr Edward ng Nurlia Taha...menangis xhengat sy tgk cter ni...smpai xleh tido smlm...sebab cter ni betul2 menusuk kalbu...dia xdapat memiliki gadis idamannya...tp dia hadiahkan hati buat gadis yg dicintai....
cinta menuntut pengorbanan...

Mengisahkan Sharifah Amani sebagai Lia/Norlia dan lakonan Zack X Factor sbg Dr Edward. La Iqra Ha Fiddin membawa maksud tiada paksaan dalam agama, mengisahkan seorang doktor yang baru berpindah ke sebuah kampung. Dr Edward telah jatuh cinta dengan Islam dan juga Norlia, anak tok Imam kat kampung tu. Cinta doktor Edward ni tak kesampaian apabila dia dibunuh oleh Samiri, orang kampung yang agak terpesong dan salah memperjuangkan Islam. Sebelum tu pun Norlia dah menolak cinta doktor tu sebab Norlia sedang menghidapi  barah hati yang kronik, dan tak boleh hidup lama,  jadi dia tak nak doktor tu kecewa.
Doktor tu sempat peluk Islam sebelum meninggal dan nama Islamnya Daud, dia menderma hati kepada Norlia. Dr Edward tidak sesekali meninggalkan Norlia kerana dia telah memberikan hatinya kepada Norlia buat selamanya..
pape pun ZACHERY mmg hensem gler..phewww~

google2...ada gambar ni je...dr oh bulan lak...tue...haiyaa....


lagu tema La Ikra Ha Fiddin
by Ayu Shita

Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta


thumbs up!!
sob...sob


Sunday, January 16, 2011

kambing DUMEX

life. journey and me....
mcm mane life sy skang?
it hectic on its own way xtually...
hariku bermula jam 7.30 pagi pada setiap hari...
setakat hari ni xpenah merasa lagi nak tdo smpai pukul 11 tghari...
iaitu dgn menghantar ashraf ke school pd setiap pagi...
kegemaran kami semasa otw adalah dgn mengintai aeroplane yg lalu lalang atas kepala kami...
dimulakan dgn MAS,
AIR ASIA,
dan si kecik molek iaitu focker FIREFLYZ
bila da nmpak...masing2 menjerit...dan melihat smbil menganga dan melopong...
kalau ashraf ni ada menurun perangai sy...jadi dia akan sgt berminat dgn kapal terbang....
dulu...dulu la...selain dr nak jd doktor, peguam, guru, ahli perniagaan...dan sebagainya...iaitu cita2 kegemaran mana2 budak kecik dekat malaysia ni...sy ada gak menyimpan hasrat nak jadi pilot...
penah terpikir nak jd pilot wanita bertudung yg pertama kt malaysia ni yang bwk kapal terbang komersial 
giillaa ambitious aku ni...
itu dulu la...koya mmg best....sgt best...
tp secara seriusnya...sy mmg fanatik dgn kapal terbang...dan tempat feverete sy adalah airport...suka sangat suasananya...kalau dulu ada orang tnya sy...awak suka pegi mana dekat KL ni??....sy menjawab...sy suka pegi KLIA...itu jwpan paling jujur yang sy akan bagi....=)
disebabkan umah sy merupakan laluan kapal terbang...sy da hafal da jadual penerbangan flight..iaitu pagi2 kol berapa...tghari dan juga mlm....i tell u what? sgt syokk tgk kapal terbang pagi2 smbil ditemani udara yg segar....ohhh plane...i luv u...dan satu hal lagi...selain itu, sy juga suka tgk kapal terbang landing...kadang2 sengaja keluar pergi airport pagi2 semata2 nak tgk kapal terbang landing...nnti bila sy da ada sesuatu yg digelar beautiful with inteligence mesti sy nak g snap gambo kapal terbang landing...pasti!

Miena : Caff...nnti da besar jd pilot eh..? nnti leh bwk miena ng mama pusing2 dunia...
ashraf : umm...smbil angguk2...
miena : Good my boy.. =)

hbs cerita hntar anak pegi sekolah..balik hntar anak...sarapan...(kalau org xkenal sy mesti ingat sy da kawin...ermm biarlah..hahaha)...lepas sarapan...pegi jenguk lak anak i yang 2 ekor ni...ape? anak u ada ekor...haah...anak i ada ekor la...sebab dia animal...kekeke~...animal dalam kategori yg boleh mengembek....


taraa...ni la anak i...seekor hitam legam xnampak ape...sekor lagi cerah bagai sinar mentari..ni kalau dlm bahasa manusia...anak angkat...dia ekor da kematian mak since baby mcm baru seminggu lebih lahir mcm tue...so, kena la bg susu kt dua ekor kambing ni..da hampir 2 minggu da jd anak angkat i ni...kalau mase mula2 bagi susu kat dia ekor ni...bukan diaorg sebab bukan org..dia ekor ni mmg tiny sgt...kesian sgt tgk...skang bila da bg susu 3x sehari...bdn pun mcm da kene pam...muk2 bum2 la jadinya...
minum susu ape kambing ni...susu DUMEX ye...ini bukan tahap anak2 DUMEX da tp anak kambing DUMEX...class gtew...hahaha...
kadang2 rasa kelaka...sebab sy terbahasakan diri kt kambing2 ni "Miena"...hmmm xtau la patut ke x...sebab kalau nak ckp 'sy awak' mcm skema sgt...kalau nak ckp 'ko aku'...kesian la...xsmpai hati...jd xpe la...miena pun miena la kambing..huhu...bertuah kamu ekor sebab jadi anak buah aku...haha...
..i called them becky...sebab dyorg mengembek je keje...bingit telinga...


black becky ala-ala black berry gtew ni mmg hitam hbs...smpai hampirr xkelihatan ye disitu.....aishh...hitam sgt la u ni...tp dia ni cntik tau...sebab body dia bertompok putih...haa...jgn duk hina benda yg hitam..hitam tue kan menawan..


ini white becky.. sifat gelojohnya..menuntut kesabaran yg tinggi dari sy sebagai manusia...selalu je kene hempuk2 kepala dia ni dgn i...


taraa...ini muka dia ekor bila da kenyang...bukan ape..skang ni da naik kesian dekat black becky...mmg xperasan dia ada kesitu...hahaha....gmbar ni hanya menyerlahkan white becky yg gelojos itew shj...hehe...kesian2..


taraaa...ini kami...haa...cumil x black becky??...cumil kan...xmandi pun nmpak comel..heran aku....tue la...jgn duk judge bila tgk kepale hitam legam xcumil....bila tgk body dia ni...leh melopong jugak la...
white becky mcm biasa la...bersinar bagai mentari....
putihkan..nak buat cmne...hehe
da gemuk da dia ekor ni...bangga jugak la...sebab ni hasil usaha sy...siang malam duk bancuh DUMEX tuk dia ekor...tue la yg jd muk2 bum2 cm nie...
pndai kambing ni....bila suh tgk atas je...masing2 dongak ke atas...tue la...minum susu manusia...jgn jadi bijak cm manusia da la...susah lak nnti....tp kalau nak balas jasa miena silakan la ye...dialu-alukan...ngeh2...
teringat dekat kartun SHAUN THE SHEEP.

hbs cter pasal anak angkat...lain2 tue...hari2 bz dgn menjadi family woman tuk baba ng mama..seperti biasa la ye...buat keje umah...jd driver dan sbgnya...kalau gtau pun..gtau bende yg same je...huhuhu
tp satu perkara yg nak di kongsi...bila sy naik kete ng baba atau mama...dlm kate lain...smbil2 sy bawak kete...mesti ada sesuatu yg mereka smpaikan pada sy...sebagai cth...tghari td otw pegi bank dgn baba...ada byk sgt kete mewah lalu dgn lajunya...baba sy senyum...lalu ckp..."kakak, jgn kejar dunia...jika kita kejar dunia...kita xkan pernah puas...dan kebanyakan manusia bile mereka da berjaya mereka akan riak...kita kene kejar akhirat"...lepas tue ada la baba sy keluarkan firman Allah..yg boleh kongsi dekat sini secara umumnya bermaksud..pada hari pembalasan nnti baru la kita akan benar2 nmpak dan percaya tentang keindahan syurga sebab ia da terpancul di depan mata...dan kita juga dapat melihat sendiri seksa neraka...dengan mendengar pekik lolong orang yg terseksa di dalamnya...dan pada saat itu...manusia akan berkata kepada Allah...Ya Allah, kembalikanlah aku ke dunia...aku mahu beramal sehabis baik kepada Mu Ya Allah...tp pada ketika dan saat itu...semuanya tiada guna lagi....
aku mendengar dengan rasa insaf sekali....
hari tue mase jd driver mama lak....mama ada pesan...kalau kita nak jadi baik...kita kena buat 3 perkara...pertama, mencintai rasulullah. Kedua, mencontohi keluarga dan isteri2 nabi dan yg ketiga x miss baca alquran pada setiap hari...biarpun sehelai...

setiap perkara yg berlaku...menyedarkan aku bahawa...betape lah ibu bapa aku ingin aku menjadi hambanya yang solehah...yang selamat di dunia dan  akhirat...baba skang da berkira2 nak hantar sy masuk geng2 usrah...grrrr...getar dada ini mendengarnye...tapi ketahuilah tidak tahu mcm mane nak ungkapkan betapa aku sayang baba dan mama...terima kasih Allah...kerana menjadikan mereka ibubapaku.
Alhamdulillah.



Saturday, January 15, 2011

to my dearie friend

Dear Anisah Ahmad...
im sooo happy spending tyme with u today...
n thanks soooo much blanje aku makan...
dapat gak merase hasil duit gaji kamu...
huhuhu...
maceh byk2....
n jgn segan2 nnti mintak aku teman buat persiapan kawen 
kite rongeng2 mcm hari ni...
tp len kali kene lebih serius sket...
xleh masuk kedai baju..try2 baju da....
ngehngeh

its my pleasure =))

Friday, January 14, 2011

Puasa FB

Hari ini sy puasa
puasa sy stat petang td
pelik?
xpun..sebab puasa yg dibikin oleh diri sendiri...
puasa yg boleh makan dengan minum...
ngehngeh
setelah mendapati diri ini bosan dgn FB...
sy bertekad utk berpuasa dr menjenguknya seperti kebiasaan...
nak tggu notification tue cukup 100...baru nak bukak...
kalau lepas berbuka minggu depan notification xcukup 10 pun...
sy bubar akaun FB...
sumpah i menyampah + bosan dgn u...
kesian u kan...kalu mase tyme suka bukan main lagi...
sy puasa FB sebab adik sy ckp...
mmg la bosan kalau satu hari bukak dekat dgn 100x...
tipu la dik...kakak bukak xsmpai 5 kali pun satu hari....
aku ni nmpak sgt la xde keje skang ni....
xpe kina, nnti bile ko da byk keje...ternganga ko nak buat ini itu...mase tue baru lah rase rugi x hargai sepenuhnya mase rehat ni...
so..hargai...hargai...!!!

hari ni ada suatu persepakatan yg akan dikenang smpai bile2...
awak...jgn lupa jnji kita...kita cipta satu empayar besar bersama2.....

psssttt : sedang menunggu kol dari kak nor...ckp nak kol pukul 7....sy da siap pun mentulis ni...panggilan masih xkunjung tiba...kak nor...im waitim....FB sy xleh bukak da ni...so i hope u read this sis...n kol me immediately..
waitim
Miena~

Thursday, January 13, 2011

I want to be ME!!

Bismillahhirrahmairrahim
ehem2...
lately byk sgt perkara yg terawang dekat fikiran...
maksudnya...
who i am gonna be in the future...
a lot of thing come to my mind...
i am studying education....
n insyaAllah...within this year....i will complete my studies...
am i going to be a teacher?
yes!!
insyaAllah....
itu cter2 sy dari kecik lagi...
whether im going to teach adult or teenager...
it still some sort of teaching...
dan sy rasa sgt gembira dan bersyukur bila kakak n abg ipar sy who are doing lecturing..bila org tnya keje ape...dgn selambanya mereka jawab...CIKGU!..
seee!!...secara xlangsung mereka ajar sy how to be humble n not membesar-besarkan apa yg kita ada...
alhamdulillah
but that not what i plan to write...
tiba2 melalut pasal cita2...
tp nak samb lagi pasal cita2 ni...sebab  
i found that sy ada satu lagi kecintaan yg besar....which is
FASHION
education n fashion is mcm langit dgn bumi...
BUT jgn lupa...cikgu mmg suka melawa thp gaban...
nak bukti menunjukkan sy cikgu sejati?
buktinya...sebelum praktikal ni...sy buat 7pasang bj...beserta tudung masing2....
semua kaler ada....
itu pun belum puas hati...nak lagi....
kalau mesin jht kat umah ni working...mahu je sy genapkan jd sepuluh....
hasrat terbantut nak cukupkannya 10 sebab tempah...tukang jht xterima byk2 sgt...
oke...fine~~~
lalalala
back to sewing stuff....SY SUKA BERMAIN DGN FABRIK, BUTANG BAJU, BENANG, MESIN JAHIT n everything which is related to sewing....
sy mula menjahit dari form 2...
bermula dgn bj kurung...kemudian da pndai buat blouse..
kemudian buat dress...
kemudian buat cardigen atau jaket...
kemudian blaja buat tudung lak....
so kalau ikutkan...dari up to toe sy da boleh jht....
mama..boleh x kakak nak bukak kedai jht??
boleh x...atau pun...bukak BUTIK?
hmmmmm....
NAK TAU X SY JELES DGN SIAPA...??

SY JELES DGN DIA.....si kecik molek yg pakai tudung tue...her name is Jezmine Zaidan if im not mistaken...
Why I jeles dgn dia???...
sebab dia ada ini...


The Old Blossom Box Store...which a boutique store.....yg menyajikan fashion yg sgt menyelerakan....



ini adalah interior decoration for her boutique which isss sooooooo cute....n sgt mencuri hatikuuuuuuuuu...


see...her collection...i can say that...itu sgt saya....


well...melihat dia...it inspire me a lot...i want to be like her...
becoz she is still too young BUT da ada boutique ...
dan boleh dikatakan berjaya...
sebab da masuk tv..channel tue...channel ni...
dan of course la sy xleh tiru dia 100 percent...
sebab dia ada degree in fashion dr UITM..
n pada sy jugak...
 kita mesti nak kena kekalkan muslimah pada pakaian....
baru la xberdosa...
masih sy ingat kenapa dr kecik lagi sy bermain dgn fabrik...
sebab sy punya citarasa berpakaian ikut arus perdana....
yg mana...kakak2 semua patuh...ikut ckp baba ng mama...pakai bj kurung...
tp sy condong sket...jd bila nak pakai seluar atau dress atau blouse...mmg xboleh beli yg ada dekat pasaran...sebab kebanyakannya ketat, pendek, lengan kontot dan sbgnya...jd...sy yg gila ikut kwn...nak jd trendy jugak...jahit la by sendiri..yg mana...sy buat blouse yg labuh...dan tgn pun labuh xkontot lagi...dan xde da yg sendat2...semuanya ikut citarasa sendiri yg diluluskan oleh mama..hehehe..
dan bila sy tgk koleksi old blossom box ni...betul2 bg inspirasi...yg mana...boleh je gayakan skirt labuh dgn blouse smpai nmpak sgt cun mcm ni...



i heart this soo much...xoxo..its soo me~

dan sy dgn muka xmalunya nak tunjuk jugaklah bj2 sy reka n jahit termasuk tudungnya...walaupun x awesome sgt....tp xpe..nak tunjukkan jugak antara usaha2 sy..hehe

blouse labuh ni sy gayakan dgn seluar...corak polka dot ni mmg jd kegilaan sy skang...

ini dress kesayangan sy...kt depan tue sy buat border kain plain hitam...dan sy jahit butang di tepi..bg kasik impak cute sket...syg...mls nak amek gmbar baru nk tunjuk bhgian depan..


tumpukan perhatian pd saya...dan tgk jaket yg sy pakai tue...itu yg sy reka n jahit sendiri...sengaja sy pendekkan supaya ia jadi short cardigen..sy buat jaket ni gara2 rase short cardigen yg sy ada terlalu ketat di bahagian lengan utk di pakai....bila buat sendiri baru lah boleh buat loose sket...dgn kata lain..nak berfesyen..boleh...tp biarlah dlm keadaan yg diredhai..hihi..insyaAllah..

Adakah minat dan cita2 ini boleh digapai dan dicapai...
nak tau jwpannya...
tgklah apa yang sy akan buat dlm masa 2 tahun ini... =)

p/s : sila cuci mata anda disini http://oldblossombox.blogspot.com/.

Wednesday, January 12, 2011

best quotations of the day

Nama yang tercantik adalah 'Allah'

Lagu yang merdu adalah 'Azan'

Novel yang menarik adalah 'Al-Quran'

Senaman yang baik adalah 'Sembahyang'

Diet yang mujarab adalah 'Puasa'

~sesuatu yg bagus utk direnungi~


Sunday, January 9, 2011

i support U, Yuna~ xoxo


Sy suka Yuna....
bukan sebab org ckp muka sy same...
bukan2...
(xbangga pun muka mcm yuna...sebab skang semua org nmpak mcm dia..lol)
tp sebab suara dia menenangkan...
mmg chill lex je dgr...
xde pekik2....dia pun mase tyme nyanyi...mcm nak bukak xnak bukak mulut je...
haa...itu tandenya...menyanti smbil relax...
damai je...
try la dgr lagu dr album decorate dia...
cthnya lagu, decorate or penakut....
mmg best!

Cinta Sempurna
Aku Manusia Lemah
Selalu Terjatuh
Berbeda Aku Dari Mu
Kau Berdiri Teguh
Aku Serba Tiada
Aku Kekurangan
Dan Bila Kau Tiba
Aku Hilang Dari Kewujudan

Sempurnanya Sifatmu
Tulusnya Hatimu
Jujurnya Niatmu
Tingginya Kesabaranmu
Lepaskanlah Diriku
Kerna Aku Tak Mampu
Tuk Menanggung
Sebuah Cinta Sempurna
Darimuu
Darimuuu...Oahh...

Bukan Aku Tak Pernah Mengerti Dirimu
Kusanjung Setiap Kata Cinta Kau Berikan Aku
Hilangkan Rasa Itu Akhirkan Semua
Dan Bila Kau Sedar Aku Hilang Dari Kewujudan.. Oooo

Sempurnanya Sifatmu
Tulusnya Hatimu
Jujurnya Niatmu
Tingginya Kesabaranmu
Lepaskanlah Diriku
Kerna Aku Tak Mampu
Tuk Menanggung Sebuah Cinta Sempurna
Darimuu
Darimuuu...Oahh...


go..go... yuna...
mlm ni AJL...xsbr nak menengok....
sy support yuna...
kalau x menang pun xpe..asal leh tgk yuna perform mlm nie...=)

p/s : lagu hanyut by faizal tahir pun layan jugak...kalau menang mmg tiada bantahan...hehehe

Saturday, January 8, 2011

damai yg ku cari

dilahirkan sbg perempuan...
dan hanya perempuan yg tahu 
betapa emosi perempuan sukar utk stabil...
emosi bercmpur baur dlm suatu masa adalah perkara biasa...
boleh ketawa xhengat...
sedih...
terharu...
rinduu....
geram...
marah...
semua....dalam suatu masa...
mcm mane la nak mengawalnya...
kdg2 bgn pg dgn penuh keceriaan...tp..penghujung hari rundum....
pelik...kenapa hidup terlalu byk permainan perasaan?
maybe saya ada jwpan...
sy jauh drNya..
amalan mendatar...
xmeningkat...byk kemerosotan....
bila berdoa pula...doa itu kosong...tiada makna...tiada susunan...
bgmana nak hidup bahagia?
jika kita hanya dekat dgn tuhan..bila kita hanya hendakkan sesuatu...
bila kita inginkan sesuatu...
semua yg sunat kita wajibkan...
sesejuk mana pun air pd tgh mlm...kita hadapi jugak...
semata-mata nak berdoa...
supaya Allah bg apa yg kita nak...
tp...bila kita da dapat apa yg kita nak...
Allah da bg pd kita...
kita tggalkan amalan tue...perlahan demi perlahan...
tidakkah kita seperti terlalu berpolitik dgn tuhan...
bgmana nak tenang...
..bgmana nak jd org yg SABAR..
kalau sengaja mencipta
jarak dengan tuhan.. 

keluhan rasa
apabila diri ini lupa, alpa dan lalai tentang hakikat bahawa syurga itu sebagai matlamat akhir sebuah kehidupan
ampuni aku Ya Allah.




keindahan sifat sabar

Bersabar merupakan ciri org2 yg mghadapi pelbagai kesusahan dgn berlapang dada, kemahuan yg kuat serta ketabahan yg besar. Justeru, kalau kita tidak bersabar...apa yg kita boleh lakukan..?? Ada ke penyelesaian lain bg sesuatu masalah selain dr bersabar..dan kalau ada apakah bentuknya?
Sbg cth, seorg pemimpin...yg sentiasa ditimpa musibah..setiap kali selesai sesuatu kesusahan...dtg pula kesusahan lain yg mengunjunginya...Wlaupun begitu, ternyata ia tetap berlindung di sebalik perisai kesabaran dan memakai perisai keyakinan kepada Allah...Begitulah kisah org mulia dan terhormat berjuang melawan setiap kesusahan dan menjatuhkan semua bencana itu terkapar di atas tanah. Bersabarlah kerana Allah. Dan sepatutnya kita bersabar ke atas sesuatu musibah sebagaimana kesabaran org yang yakin akan dtgnya kemudahan, mengetahui tempat asal yg baik, pengharap pahala dan mengingkari kejahatan. Ketahuilah, sebanyak mana pun masalah yg dihadapi, tetaplah bersabar, kerana kemenangan itu sesungguhnya dgn kesabaran, jln keluar datang bersama kesusahan. Dan dalam setiap kesusahan itu akan ada mudahnya. 
Apabila sy membaca riwayat hidup para mujahid pada zaman Rasulullah sy merasa terpegun dgn besarnya kesabaran serta agungnya ketabahan mereka.. deraan musibah itu mereka anggap sbg titisan air sejuk yg memercik di kepala mereka. Mereka tidak dapat digoyahkan bagai gunung dan membenam jauh ke dalam kebenaran. Dlam waktu singkat mereka dpt melupakan semua kesedihan itu dan wajah mereka bersinar semula memancarkan cahaya kemenangan. Dan mereka dijanjikan syurga oleh Allah....Bagaimana pula dgn umat nabi muhammad pada zaman sekarang? Sebaliknya dgn manusia pd zaman sekarang yg layak tergolong dlm golongan yg bodoh dan rugi kerana mereka memandang dunia ini sebagai segala-galanya, tmpat dan matlmat akhir dari semua pengharapan. Justeru, tidak hairan kalau mereka mendapat sedikit dugaan walau senipis kulit bawang pun...mereka akan gusar, khuatir, tidak senang duduk dan sebagainya...bahkan lebih drpd itu, seolah-olah mereka tidak rela keriangan dan kegembiraan mereka didunia ini dicemari dan diusik dgn hal apa pun. Adakah golongan sebegini layak mendambakan dan mengharapkan syurga? Sedangkan golongan mujahidin dahulu hidup dlm keadaan kebuluruan, kemiskinan, didera, diseksa dan dipulaukan hanya semata-mata utk mendapat REDHA Allah serta mengharapkan syurganya....Layakkah kita utk mendapatkan syurga jika sedikit dugaan pun kita xmampu tertanggung..berjuang utk memboikot brg2 israel pun xmampu...inikan pula nak berjihad di medan perang...kerdilnya diri ini...
Ya Allah, jauhilah kami semua drpd terlalu mencintai dunia...serta ikatlah hati kami serta akhlak kami dgn kesabaran....sesungguhnya apabila adanya kesabaran..ia menyerlahkan lagi kemanisan iman.

" Orang yang paling berakal ialah orang yang sentiasa melakukan sesuatu utk akhirat dgn keyakinan bahawa akhirat itu lebih baik dan kekal selamanya"
La Tahzan


Thursday, January 6, 2011

si oren yg cun

sy ingat dia hilang
menghilang
terhilang
hari2 sy bukak fb dia...
nak follow respon...
carik2 xde
baru je rase nak report polis...
smpai la rase...nk tgk dia ada update blog x...
baru sebentar td
tgk2
ADA...
siap tag sy lagi...
aishhh...
cik anisah ahmad...nape xreply post fb tu...
lu bikin gua cncel plan sje....
haiiyyaaa~
pape pun...maceh!! bg aku idea...nak tulis ape ari ni...sebab,,, azam aku nak tulis blog hari2 kalau boleh sblm praktikal nie...hehe...
tp yg jelas...ini bakal jd entri terburuk aku...
semuanya melibatkan aku...
sebab biasanya kalau yg melibatkan candid...
pasti gmbar tue xkan mempesonakan sesiapa..
boleh2 lagi...si mulut muncung seperti aku...

sedang mencari kutu di kepala akak kt depan tue...
kina : byk ni kak...
akak tue : tarik2 pelan sket...sakit...
lol
sori kak...xkenal...jd xcinta....
gurau2 aje..

bila cndid ini la jdnya...xde da yg ayu mayu...

 ini aksi apabila sedang amek gmbar...tbe2 pekerja kinokuniya lalu sebelah...takut kene marah sbnarnya..haha..gubra..klaka muka aku..

aku mmg minah muncung...xkira la pkai bj kaler ape...xtgk kalau merajuk lagi ni... =P

punya la kobek gmbar2 lame...utk siapkan entry ni...rupe-rupenya...waste je...bila carik2 kt album lame xjumpa...sekali bukak je kat album baru...berlambak...ini gmbar yg layak tunjuk kt public tanpa disaman oleh sape2 la nie...yg xlayak tunjuk xpayah ckp la...bersepah...
rupa-rupanya...folder album baru aku...penuh dgn aksi cndid yg mencederakan mata aku sendiri...
lol..
mek...im done...
byk kan..
aku xleh pilih salah satu
jd aku letak la yg mampu
=)